KAŞ ANTALYA İline bağlı 5 Belde ve 48 köyü ile 47.594 toplam nüfuslu şirin bir ilçedir.Antalya’ya 192 km.,Fethiye’ye 106 km. Mesafededir.İlçe batıda Eşen Çeyı ile Fethiye’ye, doğuda Demre’ye, kuzeyde Elmalı İlçesine komşu olup güneyinde ise Meis Adası ile karsı karşıyadır. İlçenin yüzölçümü 2231 Km2 ve sahil uzunluğu 70 km dir.Küçük bir turizm beldesi olan KAŞ’da yılın her günü turistlere rastlamak mümkündür. KAŞ ve yöresi elde edilen bilgi, belge ve arkeolojik bulgulara göre Likya dilinde Habessos yada Habesa diye anıldığı sanılan KAŞ‘ın ilk çağlardaki adı Antiphellos idi .Daha sonra Andifli olarak bilinen Kaş çevresinin dağlarla çevrili olması ve hemen önünde masmavi Akdeniz’in bulunması ve tam karşısında Meis adasının bulunması ona ayrı bir güzellik vermiş , bunun için buraya Kaş adı verilmiştir.Kaş unutulmaz bir tatil geçirebileceğiniz eşsiz bir yerdir.
Likya,Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze ulaşan kalıntıların en eskileri İ.Ö.VI.y.y.’a tarihlendirilmistir.Antik kent Antiphellos’tan günümüze ulaşan açık hava tiyatrosu Helenistik dönemden kalmadır. Tiyatro, 26 basamaklı olup denize bakan yamaca kuruludur.Agora, şehrin güney yamacında yer almıştır.Bazelika tiyatronun yanındadır. Bir zamanlar Antiphellos’u çevreleyen surlardan günümüze çok az bir bölümü ulaşabilmiştir. Bunlardan başka kentin kuzey- doğusundaki dağın yamacında Gotik tarzını andıran Likya yazıtları, kaya mezarları ve mezar taşları ile kentin arkasında yeralan yine Likya yazıtlı Aslanlı Lahit (Anıt Mezar) bir de Anfitiyatronun Kuzey -doğusundaki 24 kız figürlü kabartmanın süslediği 3,70 m.yüksekliğinde ev tipi bir mezar bulunmaktadır.Yaz ayları boyunca Kaş’ın çevresinde bulunan tarihi ve turistik yerlere tekneler ve Minibüslerle günübirlik turlar düzenlenmektedir.Ayrıca, 3 gün 3 gece süren Mavi Yolculuk yapılmaktadır.
Son yıllarda önemli bir turizm merkezi olan Kalkan 26 km.dir.Eski adı KALAMAKİ’dir. Kalkan yolu üzerinde 18. km’de bulunan Mavi Mağara ve Kaputaş Plajları görülebilir. 45 km. Mesafede bulunan Kınık köyü yakınındaki XANTHOS antik şehri Likya uygarlığının en büyük başşehridir.Şehrin Likçe adı ARNAveya ARNNA olarak da bilinmektedir. Tarihte iki kez katliyama ve büyük bir yangına maruz kalmış talihsiz bir şehirdir.1838 yılında İngiliz Charles Fellows tarafından bulunan kentin bazı tarihi eserleri British Museum’a kaçırılmıştır. PATARA 43 km. mesafededir. Apollon ve Noel Baba’nın doğduğu yer olarak bilinir.Likya,Helenistik ve Roma çağlarını yaşayan Patara, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olmuştur. Patara limanı bugün kumlarla örtülüdür. Bir çok tarihi eser kumlar altında kalmış ve bugün yapılan kazılarla günışığına çıkarılmaktadır. Ayrıca18 km.uzunluğunda kumu plajı vardır. Kekova Adasına , Batıkşehir ve civarına günübirlik tekne turlarıyla gidilebilir. Kaleköy (Simena) ve Üçağız (Teimussa) buradadır. Ayrıca , Üçağız’a karayolu ile ulaşılabilinir.Teimussa en eski Likya şehridir. Kaya ve lahit tipi mezarlar vardır..Buradan Kekova adası tekne ile 10 dakika mesafededir.Ada üzerinde ve denizde çok sayıda mezar ve kalıntı bulunmaktadır.Batık şehir kalıntıları teknelerle gezilirken görülebilir. Hemen karşısında Kaleköy (Simena) bulunur. Ulaşımı sadece, deniz yolu ile yapılır. Eski Likya mezarlarıyla bugünkü köy evleri içiçe ve sırt sırtadırlar.Kalesi sapasağlam ayaktadır.İç kalede eski Likya kentlerinin en eskisi, enküçük anfisi,kaya içine oyulmuş vaziyette görülebilir. Demre yolu üzerinde bulunan Yavu Köyü yakınındaki Kyaneai eski yerlesim birimidir.Kale (Demre) 48km.mesafededir.Burada Noel Baba Müzesi ve antik Myra şehri görülebilir. Kaya mezarları ve tiyatrosu ilgi çekicidir. Phellos, Apollonia, Aperlai,Isinda,Trysa antik diğer yerlerdir.60 km.mesafede bulunan Gömbe yaylası serin suları ve iklimiyle yaz aylarında turistlerin ilgisini çeker.Akdağ yamaçlarında bulunan Uçarsu ve Yeşilgöl gezilebilir.60 km. mesafede bulunan Gökçesu (Saklıkent) önemli bir gezi yeridir.Burada doğa harikası Kanyon turistlerin ençok gezdiği yerlerin başında gelir.
EKONOMİSİ: Kaş halkı geçimini yaz aylarında turizm amaçlı pansiyon , otel, motel, vb. işletmeciliği yaparak sağlamaktadır.İlçe halkının çoğunun yayla köylerinde toprakları mevcuttur.Ova ve yaylalarda yurdumuzun önemli yaş sebze, meyve ve çiçek üretimi yapılmaktadır.Kış aylarında da üretim seralarda yapılarak içte ve dişta pazarlanmaktadır. Yine yüksek ve dağlık yerlerde elma üretimide önemli bir tarım girdisidir.Ayrıca balıkçılıkta önemli bir gelir kaynağıdır.
SICAKLIK Kaş Meteoroloji İstasyonunun 22 Yıllık verilerine göre sıcaklığın yıllık ortalama değeri 19.6 C dir. En soğuk aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. En sıcak aylar ise Temmuz ve Ağustos’ tur. Ekstrem Maksimum sıcaklık 13 Temmuz 2000 tarihinde 43.0 C, minimum sıcaklık 14 Şubat 2004 tarihinde -1.0 C olarak ölçülmüştür.
GÜNEŞLENME Meteorolojide kullanılan güneşlenme süresi, Güneşten gelen direk ışığın süresinin ölçülmesidir. Kaş’ ta 5 yıllık ortalama güneşlenme süresi 8.11 saattir. Yıllık maksimum güneşlenme süreleri arasında fazla farkın olmadığı bilinmekle beraber en fazla güneşlenme 11.51 saatlik güneşlenmeyle Temmuz ayıdır.
DENİZ SUYU SICAKLIĞI 10 yıllık verilere göre, Kaş’ da ortalama deniz suyu sıcaklığı 21.3 dür. Deniz suyunun en yüksek olduğu ay Ağustos ayıdır.
|